Institutionen för ämnesdidaktik

Institutionen för ämnesdidaktik präglas av en dynamisk utbildnings- och forskningsmiljö. Institutionens utbildningsverksamhet rymmer utbildning på såväl grundnivå, avancerad nivå som forskarnivå. Inom grundutbildningen är verksamheten i hög grad knuten till lärarutbildningarna, men även till fristående kurser och uppdragsutbildningar. På avancerad och forskarnivå är undervisning och handledning knuten till masterprogrammet respektive forskarutbildningen i naturvetenskapernas didaktik. Inom forskarutbildningen är ca tio doktorander verksamma. Anställningen är placerad vid Avdelningen för naturvetenskapernas didaktik. Antalet medarbetare vid institutionen uppgår för närvarande till närmare 300 personer. Mer information om oss finns på: Institutionen för ämnesdidaktik

Ämne/ämnesbeskrivning

Naturvetenskapernas didaktik 

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består av forskning, undervisning, kursutveckling, handledning och examination på institutionens utbildningar inom området naturvetenskapernas didaktik. I arbetet som universitetslektor ingår att medverka i pedagogiskt, vetenskapligt och administrativt utvecklingsarbete. En betydande del av undervisningen inom naturvetenskapernas didaktik är riktad mot yngre åldrar och undervisning inom den verksamhetsförlagda delen (VFU) av lärarutbildningen ingår. Det senare inkluderar att stödja och utveckla studenters praktiska färdigheter i didaktiskt arbete med skolelever och att delta i så kallade trepartssamtal mellan studenter, verksamhetsföreträdare på skolor och universitetets kurslärare. Innehållsligt förväntas universitetslektorn kunna undervisa om naturvetenskap, naturvetenskapernas didaktik, hållbar utveckling och utomhusdidaktik. Undervisning inom utbildning på master- och forskarnivå kan också förekomma. Till arbetsuppgifterna hör också att utföra administrativa uppgifter i anslutning till aktuella kurser. Innehavaren av anställningen förväntas ha förmåga att verka för en god interaktion mellan å ena sidan ämnesområdet och å andra sidan övriga institutioner som medverkar i ämnesområdet.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som universitetslektor i naturvetenskapernas didaktik är den som har avlagt doktorsexamen i relevant ämne samt har visat vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Den vetenskapliga skickligheten ska visas med publikationer, framträdanden vid internationella konferenser samt nationellt och internationellt forskningssamarbete. Den pedagogiska skickligheten ska visas genom dokumenterad erfarenhet av undervisning och kursutveckling inom ett brett utbud av kurser på grundnivå och avancerad nivå, samt genom handledning av examensarbeten.

Skickligheten ska vara dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma kvaliteten i såväl den vetenskapliga som den pedagogiska verksamheten

Då arbetsuppgifterna gäller lärarutbildning och innefattar trepartssamtal på skolor krävs goda kunskaper i svenska eller annat skandinaviskt språk. Samtliga läraranställningar vid Stockholms universitet förutsätter att den sökande har god samarbetsförmåga och annan lämplighet som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna.

Bedömningsgrunder

Under anställningsprocessen kommer, vid bedömningen, särskild vikt läggas vid den vetenskapliga och pedagogiska skickligheten. Den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand att bedömas inom ämnet för anställningen. Vid i övrigt likvärdiga meriter är följande särskiljande:

  • lärarexamen där naturvetenskapliga ämnen ingår
  • erfarenhet av undervisning i naturvetenskapliga ämnen i grundskolan,
  • erfarenhet av undervisning på lärarutbildningen.

Högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt är meriterande. En sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning om minst 15 högskolepoäng och som inte heller bedöms ha förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt ska genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen. Sökande som anser sig ha motsvarande kunskaper utan att ha genomgått formell utbildning ska i sin ansökan redogöra för hur kunskaperna har förvärvats och varför de motsvarar den kompetens som formell utbildning ger.

Om anställningen

Anställningen är tillsvidare på heltid, och tillträde sker enligt överenskommelse. Sex månaders provanställning kan komma att tillämpas.

Övriga upplysningar

Undervisning på grundnivå och inom lärarutbildning sker på svenska därför behöver den som anställs kunna uttrycka sig tillfredsställande på svenska/annat skandinaviskt språk i tal och skrift.

Vi erbjuder

Hos oss får du dynamiken i samspelet mellan högre utbildning och forskning som gör Stockholms universitet till en spännande och kreativ miljö. Du arbetar i en internationell miljö och får förmånliga villkor. Universitetet ligger beläget i Nationalstadsparken med goda förbindelser till city.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Anna Chryssafis, tfn 08-1207 6787, anna.chryssafis@su.se, ämnesansvarig professor Anna Danielsson, tfn 08-120 765 72, anna.t.danielsson@su.se eller ämnesstudierektor Lars Forsberg, tfn 08-120 766 03, lars.forsberg@su.se.

Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till handläggaren Kenneth Hjalmarsson, tfn 08-16 2130, kenneth.hjalmarsson@su.se.

Ansökan

Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med universitetets anvisningar och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Vi ser gärna att din ansökan skrivs på engelska, då den kommer att granskas av internationella sakkunniga varvid engelska är arbetsspråket.

Läraranställningar: instruktioner och ansökningsmall
Universitetets anställningsordning, generella anvisningar och ansökningsmall på svenska finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-3628-24
Facklig företrädare
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2024-11-21
Sista ansökningsdag 2025-01-31
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb