Historiska institutionen vid Stockholms universitet bedriver utbildning i historia på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Vi har ett brett utbud av kurser och program. Institutionen har även en kulturvetenskaplig programutbildning och yrkesinriktade kulturvetenskapliga utbildningar inom curating och förlag. På Historiska institutionen finns en livaktig forskningsmiljö organiserad i olika profilområden. Mer information om oss finns på: Historiska institutionen

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna utgörs dels av undervisning, dels av forskning/ utvecklingsarbete/ kompetensutveckling. Undervisningsdelen uppgår till 70 procent av arbetstiden. Har den sökande externa forskningsmedel förväntas den sökande, under de första tre åren, undervisa minst 50 procent av arbetstiden.

Den sökande förväntas framför allt undervisa på det breda, mångvetenskapliga Kulturvetarprogrammet (kandidatprogram, 180 hp) och på terminskursen Kulturhistorisk utställningskurering (30 hp). Undervisning på andra kurser kan också förekomma. Undervisningen på Kulturvetarprogrammet är dels på den inledande terminen

Kulturvetenskaplig baskurs, dels på den avslutande terminen Kulturvetenskaplig tillämpningskurs. Till undervisning på Kulturvetarprogrammet räknas att hålla föreläsningar och leda seminarier samt delkurskursansvar, kursadministration, handledning och examination. Undervisningsspråk är svenska.

Till undervisning på kursen Kulturhistorisk utställningskurering räknas att hålla föreläsningar och leda seminarier samt kursansvar, kursadministration, handledning och examination. Till arbetsuppgifterna hör också att anordna studiebesök. Undervisningsspråk är svenska.

Den sökande förväntas vidare bedriva egen forskning av hög kvalitet samt verka för att institutionens forskningsmiljö utvecklas. Förutom undervisning och forskning kan lednings- och/eller administrativa uppdrag bli aktuella.

Behörighetskrav

Behörig till anställningen är den som före ansökningstidens utgång har avlagt filosofie doktorsexamen inom ett för Kulturvetarprogrammet relevant ämne – för information om programmet, se https://www.su.se/sok-kurser-och-program/hvetk-1.412108 – samt har visat pedagogisk skicklighet inom olika typer av undervisning.

Både den pedagogiska och den vetenskapliga skickligheten ska vara dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma kvaliteten på den. Den sökande uppmanas bifoga referenser.

Innehavaren av tjänsten förväntas kunna genomföra sina arbetsuppgifter på svenska eller annat skandinaviskt språk samt engelska.

Som allmänt behörighetskrav gäller att ha såväl förmåga att samarbeta som den förmåga och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Bedömningsgrunder

Vid bedömningen av de sökande kommer särskild och lika vikt att läggas vid pedagogisk och vetenskaplig skicklighet. Vikt fästs även vid administrativ skicklighet.

Vid bedömningen av den pedagogiska skickligheten är uppvisad förmåga att utveckla nya kurser, kursansvar och administrativ erfarenhet sådant som räknas den sökande till godo.

Den vetenskapliga skickligheten bedöms genom kvaliteten på den sökandes vetenskapliga arbete. Härvid tas stor hänsyn till bredd och förmåga att ställa nydanande frågor, visad förmåga att erhålla forskningsmedel samt att genomföra och avsluta forskningsprojekt, liksom till olika former av publiceringar (nationella och internationella) samt aktivt deltagande i nationella och internationella konferenser och nätverk.

Stor vikt kommer att fästas vid god samarbetsförmåga och erfarenhet av samarbete inom såväl undervisning som forskning. Till ansökan bör bifogas ett personligt brev där en reflektion över den sökandes möjliga bidrag till utvecklingen av de kulturvetenskapliga utbildningarna vid Historiska institutionen ingår.

Meriterande är

• att ha arbetslivserfarenhet från kultursektorn, särskilt utställningsverksamhet

• att ha undervisnings- eller annan pedagogisk erfarenhet från de kompetensområden som anställningen avser, särskilt mångfald i en bred intersektionell bemärkelse, etnografisk metod samt inom utställningskurering

• att ha visat administrativ skicklighet genom kursutveckling och kursansvar.

Meriterande är högskolepedagogisk utbildning om minst 15 högskolepoäng eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt. En sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning om minst 15 högskolepoäng ska genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen. Sökande som anser sig ha motsvarande kunskaper utan att ha genomgått formell utbildning ska i sin ansökan redogöra för hur kunskaperna har förvärvats och varför de motsvarar den kompetens som formell utbildning ger

Om anställningen

Anställningen är tillsvidare på heltid, och tillträde sker enligt överenskommelse. Sex månaders provanställning kan komma att tillämpas.

Övriga upplysningar

Fakulteten välkomnar ansökningar från kvinnor då flertalet lärare inom forskningsmiljön vid institutionen är män.

Vi erbjuder

Hos oss får du dynamiken i samspelet mellan högre utbildning och forskning som gör Stockholms universitet till en spännande och kreativ miljö. Du arbetar i en internationell miljö och får förmånliga villkor. Universitetet ligger beläget i Nationalstadsparken med goda förbindelser till city.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Upplysningar om anställningen lämnas av prefekten, prefekten, Anna Götlind, tel. 08–16 36 73, anna.gotlind@historia.su.se eller studierektor Magnus Linnarsson, magnus.linnarsson@historia.su.se

Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till handläggaren Kenneth Hjalmarsson, tfn 08-16 21 30, kenneth.hjalmarsson@su.se.

Ansökan

Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med universitetets anvisningar och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Läraranställningar: instruktioner och ansökningsmall
Universitetets anställningsordning, generella anvisningar och ansökningsmall på svenska finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-2166-24
Facklig företrädare
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2024-08-23
Sista ansökningsdag 2024-09-16
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb