Institutionen Fysikum finns på AlbaNova universitetscentrum och har ungefär 240 anställda, 250 studenter på grundnivå och 70 doktorander. Det finns fyra ämnen för studier på forskarnivå: fysik, teoretisk fysik, kemisk fysik och medicinsk strålningsfysik. Dessa ämnen spänner över flera forskargrupper med olika forskningsaktiviteter. För mer information, se: Fysikum.

Projektbeskrivning

Ämne: fysik

Neutrinoobservatoriet IceCube vid Sydpolen i Antarktis är världens största neutrinoteleskop och drivs av en internationell kollaboration av omkring 450 forskare i 14 länder. Med IceCube studeras ett brett fält av frågeställningar från partikelfysik till astronomi. Bland IceCube-experimentets stora genombrott kan nämnas upptäckten av astrofysikaliska neutriner och den första observationen av neutrinoflödet från Vintergatan. För närvarande byggs IceCube Upgrade, en uppgradering med fokus på neutriner med lägre energi. I framtiden planeras en utbyggnad för högenergineutriner, IceCube Gen2.

Stockholms universitet har spelat en ledande roll inom IceCube och neutrinoobservationer vid Sydpolen sedan de tog sin början med AMANDA-teleskopet för 30 år sedan. Idag är IceCube-gruppen också en del av Oskar Klein Centre for Cosmoparticle Physics, en livaktig och mångsidig vetenskaplig miljö där över 100 forskare är aktiva i teori och experiment inom astronomi, astrofysik och elementarpartikelfysik, både vid Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan.

IceCube-gruppen vid Stockholms universitet utlyser härmed en fullt finansierad doktorandtjänst. Den ideala kandidaten har starka färdigheter i antigen datorsimulering, dataanalys, maskininlärning eller hårdvaruutveckling och kommer att kunna bidra till ett eller flera av följande områden: partikelfysik med IceCube, sökning efter fysik bortom standardmodellen med IceCube-data, triggerutveckling för IceCube Upgrade, design av nästa generations neutrinoobservatorier inklusive IceCube-Gen2.

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För den särskilda behörigheten att antas till en doktorandplats i fysik eller teoretisk fysik ska man ha en kandidatexamen (el. motsv.) i fysik, totalt ha kurser i fysik på avancerad nivå motsvarande 60 hp och ha gjort ett självständigt arbete/examensarbete om minst 15 hp på avancerad nivå (detta kan räknas in i kravet på avancerade kurser). Examensarbetet behöver inte vara examinerat men ska ha kommit så långt att det motsvarar en halv termins heltidsstudier. För sökande till kemisk fysik kan kravet om fysikkurser helt eller delvis ersättas av kurser i kemi. För sökande i medicinsk strålningsfysik krävs självständigt arbete på avancerad nivå om minst 30 hp inom ämnesområdet, eller med minst 60 hp i fysik, ett självständigt arbete omfattande 30 hp på avancerad nivå inom annat ämnesområde.

Därutöver krävs språkkunskaper i engelska motsvarande Engelska B på gymnasiet.

Urval

Urval bland de sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är:

  • dokumenterade ämneskunskaper med relevans för forskningsområdet
  • analytiskt och kreativt tänkande
  • egen initiativförmåga
  • självständighet
  • samarbetsförmåga
  • förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet.

Om anställningen

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med utbildning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Ytterligare information om projektet lämnas av universitetslektor Anna Pollmann, anna.pollmann@icecube.wisc.edu.

Upplysningar om anställningen lämnas av professor Michael Odelius, odelius@fysik.su.se, som också kan förmedla frågor till doktorandrådet vid Fysikum.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-1059-25
Facklig företrädare
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-04-01
Sista ansökningsdag 2025-04-22
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb