Kemikum är, med cirka 200 anställda, en av de största institutionerna vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet. En betydande del av undervisningsverksamheten sker på grundnivå med kurser inom grundläggande fysikalisk, oorganisk, organisk och analytisk kemi. Undervisningen på avancerad nivå fokuserar på masterprogrammen i hållbar kemi, organisk kemi och analytisk kemi.

Forskningsverksamhet vid institutionen omfattar främst studier av material, och inkluderar olika klasser av dessa såsom keramer, glas, porösa material och mjuka material. Projekten omfattar ofta syntes samt karaktärisering med olika metoder; röntgen, neutrondiffraktion, elektronmikroskopi, fasta tillståndet NMR och datormodellering av material med potential för olika tillämpningar. Forskningsaktiviteter inom analytisk kemi fokuserar på att utveckla avancerade analytiska tekniker för studier av organiska föreningar och biomolekyler. Mer information om oss finns på Institutionen för material- och miljökemi och på Institutionen för organisk kemi.

Kemikum bildades 1 januari 2025 genom en sammanslagning av Institutionen för material- och miljökemi och Institutionen för organisk kemi.

Projektbeskrivning

Projekttitel: Utveckling av metoder för nano-kristallina svampar genom att kombinera metall-organiska ramverk och 3D-elektrondiffraktion.

Handledare (PI): Professor Xiaodong Zou (huvudhandledare), Doktor A. Ken Inge (biträdande handledare).

Strukturanalys är avgörande för att upptäcka nya föreningar och material. Röntgendiffraktion är fortfarande guldstandarden för att bestämma atomstrukturer i 3D, men det kräver stora enkristaller. År 2013 var Fujitas grupp pionjärer inom den kristallina svampmetoden, som kombinerar metallorganiska ramverk (MOF) med enkristall röntgendiffraktioni för att bestämma 3D-strukturen hos molekyler som är svåra att kristallisera. Metodens beroende av stora, högkvalitetskristaller av MOF begränsar dock utbudet av lämpliga kandidater för kristallina svampar.

Doktorandprojektet syftar till att utvidga den kristallina svampmetoden till nanokristallina svampar med hjälp av 3D-elektrondiffraktion (3D ED) för strukturanalys. Det föreslagna doktorandprojektet syftar till att utveckla metoder för nano-kristallina svampar och använda 3D-elektrondiffraktion (3D ED) för strukturanalys. Projektet innefattar:

  • Designa och syntetisera olika MOF:er med varierande porstrukturer och funktionaliteter.
  • Utveckla strategier för högkapacitetsscreening av kristaller för att identifiera potentiella kristallina svampar för olika typer av molekyler.
  • Etablera ett omfattande arbetsflöde för nanokristallina svampar för 3D-strukturanalys av organiska molekyler med hög genomströmning och hög kvalitet med 3D ED.Etablera ett omfattande arbetsflöde för 3D-strukturanalys av organiska molekyler med hög genomströmning och hög kvalitet genom att kombinera nanokristallin svamp och 3D ED.
  • Utforska tillämpningarna av nano-kristallina svampmetoder.

Mer information om projektet finns på KAW:s hemsida och på Zous hemsida.

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet beskrivs i  den allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå i ämnet kemi.

Urval

Urval bland de sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är:

  • dokumenterade ämneskunskaper med relevans för forskningsområdet
  • analytiskt och kreativt tänkande
  • egen initiativförmåga
  • självständighet
  • samarbetsförmåga
  • förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på såväl svenska som engelska.

Den ideala kandidaten ska vara självmotiverad, proaktiv och kunna ta initiativ. God samarbets- och kommunikationsförmåga är avgörande, liksom förmågan att arbeta effektivt som en del av ett team. Den sökande bör ha utmärkta kunskaper i engelska, både skriftligt och muntligt.  Erfarenhet av MOF-syntes, kristallografi och/eller transmissionselektronmikroskopi är mycket önskvärt.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet.

Om anställningen

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med utbildning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Ytterligare information lämnas av PI Xiaodong Zou, xiaodong.zou@mmk.su.se. Allmän information om arbetsplatsen, Kemikum vid Stockholms universitet, kan fås av prefekten, professor Niklas Hedin, niklas.hedin@mmk.su.se.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-0057-25
Facklig företrädare
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-01-09
Sista ansökningsdag 2025-01-30
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb