Institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet ger utbildning inom två huvudområden: lingvistik och teckenspråk. Våra forskare är verksamma inom områden som allmän språkvetenskap, barns språkutveckling, datorlingvistik, dövas- och hörselskadades flerspråkighet, fonetik och teckenspråk.
Huvudområde Teckenspråk, innefattande ämnena teckenspråk och dövas och hörselskadades flerspråkighet.
Institutionen för lingvistik är den enda institutionen i Sverige som bedriver språkvetenskaplig forskning med fokus på teckenspråk och dövas och hörselskadades flerspråkighet (DHF). Huvudområdet Teckenspråk omfattar både forskning och undervisning (besök gärna institutionens hemsida www.ling.su.se). Forskningen inom huvudområdet är bred och har fokuserat på så vitt skilda områden som teckenspråkslingvistik, teckenspråksstruktur, taktilt teckenspråk, flerspråkighet, språkinlärning, språklärande och språkundervisning. Undervisningen inom huvudområdet bedrivs främst på grundnivå och inkluderar undervisning i ämnen som teckenspråkslingvistik, svenska som andraspråk för döva, dövstudier och färdighetsundervisning i svenskt teckenspråk.
I anställningen ingår, förutom att bedriva egen forskning (60%), också undervisning på grund-, avancerad och forskarnivå upp till 40 % av årsarbetstiden samt vissa administrativa uppgifter. Till undervisning räknas kursansvar, kursadministration och handledning. Innehavaren förväntas utföra pedagogiskt utvecklingsarbete, engagera sig i institutionens forskning samt kunna initiera, organisera och leda forskningsprojekt med inriktning på teckenspråk och dövas och hörselskadades flerspråkighet, samt att utveckla ämnet vidare.
Behörig att anställas som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen i lingvistik eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst sju år innan tiden för ansökan har gått ut. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl.
Som särskilt behörighetskrav gäller att den sökande har en god förmåga att uttrycka sig på svenskt teckenspråk.
Samtliga läraranställningar vid Stockholms universitet förutsätter att den sökande har en förmåga att samarbeta och lämplighet i övrigt för att fullgöra arbetsuppgifterna.
Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas vid vetenskaplig, pedagogisk och administrativ skicklighet och särskild vikt kommer att fästas vid den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning i nära samarbete med institutionens forskargrupper.
Med hänvisning till anställningens karaktär av meriteringsanställning ska de sökandes vetenskapliga och pedagogiska meriter bedömas framför allt i kvalitativt hänseende. Ett kvantitativt försteg hos en sökande, vilket kan förklaras av att denne varit verksam under en längre tid, ska inte vara utslagsgivande.
Vetenskaplig skicklighet
Den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand att bedömas inom ämnesområdet för anställningen. Särskild vikt kommer att läggas vid erfarenhet av forskning inom något eller några av delområdena: teckenspråk, flerspråkighet, svenska som andraspråk för döva och teckenspråksstudier. Vid lika meritering kommer bredden inom de uppräknade fälten att tillmätas vikt.
Pedagogisk skicklighet
Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten. Den pedagogiska skickligheten avser utbildnings- och undervisningsmeritering och i första hand kommer pedagogisk kvalitet att beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse.
Administrativ och annan skicklighet
Erfarenhet av kursadministration är en merit. Institutionen fäster stor vikt vid god samarbetsförmåga samt förmåga och beredskap att åta sig administrativa uppdrag inom institutionen. Förmågan att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete kommer också att beaktas.
Högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt är meriterande. En sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning om minst 7,5 högskolepoäng och som inte heller bedöms ha förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt ska genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen. Sökande som anser sig ha motsvarande kunskaper utan att ha genomgått formell utbildning ska i sin ansökan redogöra för hur kunskaperna har förvärvats och varför de motsvarar den kompetens som formell utbildning ger.
Anställningsformen biträdande lektor ingår i universitetets karriärväg (”tenure track”) och regleras i Högskoleförordningen (SFS 2017:844).
För denna anställning gäller att den biträdande lektorn anställs tills vidare, dock längst i 4. Anställningen kan förlängas högst två år om särskilda skäl finns. Särskilda skäl kan t.ex. vara sjukfrånvaro eller föräldraledighet.
Efter ansökan och prövning kan den biträdande lektorn befordras till anställning tills vidare som universitetslektor. Specifika kriterier för befordran från biträdande lektor till universitetslektor är fastställda av Humanistiska fakulteten och återfinns på webben. Ansökan om befordran till universitetslektor ska inlämnas till fakulteten senast nio månader innan förordnandet som biträdande lektor löper ut.
Vid befordran till universitetslektor förväntas den anställde kunna undervisa på svenskt teckenspråk och behärska svenska i skrift.
Ansökan om befordran ska inlämnas till fakulteten senast nio månader innan förordnandet som biträdande lektor löper ut.
Hos oss får du dynamiken i samspelet mellan högre utbildning och forskning som gör Stockholms universitet till en spännande och kreativ miljö. Du arbetar i en internationell miljö och får förmånliga villkor. Universitetet ligger beläget i Nationalstadsparken med goda förbindelser till city.
Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.
Upplysningar om anställningarna lämnas av föreståndare för Teckenspråk, Ingela Holmström, ingela.holmstrom@ling.su.se.
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till handläggaren Kenneth Hjalmarsson, tfn 08-16 21 30, kenneth.hjalmarsson@su.se.
Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med universitetets anvisningar och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Vi ser gärna att din ansökan skrivs på engelska, då den kommer att granskas av internationella sakkunniga varvid engelska är arbetsspråket.
Läraranställningar: instruktioner och ansökningsmall
Universitetets anställningsordning, generella anvisningar och ansökningsmall på svenska finns på webbsidan: att söka en anställning.
Välkommen med din ansökan!
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Löneform | Individuell lönesättning |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 % |
Ort | Stockholm |
Län | Stockholms län |
Land | Sverige |
Referensnummer | SU FV-3685-24 |
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2024-11-21 |
Sista ansökningsdag | 2025-01-10 |