Institutionen för ekologi, miljö och botanik (DEEP) har sin forskning och utbildning belägen vid Arrheniuslaboratorierna, på universitetsområdet Frescati. Forskningen här genomförs inom ett brett spektrum av biologiska ämnesområden, inklusive ekologi och evolution, marinbiologi, växtfysiologi, växtsystematik samt miljö- och klimatvetenskap.

För närvarande arbetar cirka 100 personer, inklusive 35 doktorander och 15 postdoktorer, i 25 forskargrupper på DEEP.

Mer information om oss finns på: Institutionen för ekologi, miljö och botanik

Forskarutbildningsämne

DEEP välkomnar ansökningar till en helt finansierad fyraårig doktorandtjänst med titeln ”Bioturbation som en drivkraft för ekologiska interaktioner i metan- och lustgascykling och dess betydelse för kustnära kolreservoarer”. Detta VR-finansierade projekt syftar till att kvantifiera hur bioturbationsaktiviteten hos grävande djur i sediment påverkar dynamiken i metan- (CH₄) och lustgas (N₂O)-utsläpp i kustekosystem, samt hur detta inverkar på bentiska habitatens förmåga att binda kol (C).

Vi kommer att undersöka bioturbationens roll i att främja CH₄-ebullition och dess undflyende av mikrobfilter, en viktig mekanism som förklarar varför kustekosystem är hotspots för marina CH₄- och N₂O-utsläpp. Projektet kommer även att studera hur bioturbation påverkar mikrobiella processer som styr CH₄- och N₂O-cykling i marina sediment, genom mesokosm-experiment för att kvantifiera interaktioner mellan fauna och mikrober.

Vi planerar dessutom att undersöka hur virus-bakterie-interaktioner påverkar CH₄- och N₂O-dynamiken, och hur dessa drivs av bioturbation. Detta arbete ger oss möjlighet att bedöma bioturbationens mer övergripande effekter på växthusgasdynamiken och kustekosystemens effektivitet i kolbindning.

Genom att integrera ekologisk, biogeokemisk och molekylär kompetens i handledarteamet syftar projektet till att ge nya insikter i bioturbationens roll i kustnära CH₄- och N₂O-dynamik och dess inverkan på bentiska ekosystems kolbindande kapacitet. Resultaten förväntas fördjupa vår förståelse av kustekosystemens betydelse för den globala kolcykeln och informera strategier för att stärka dessa habitat.

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet beskrivs i den allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå i ämnet marinbiologi: Den sökande ska ha genomgått och godkänts på kurser på avancerad nivå motsvarande minst 60 hp, varav 15 hp ska vara kurser i marinbiologi och minst 30 hp ska vara självständigt arbete inom marinbiologi eller motsvarande område av intresse för projektet. Särskild behörighet har också den som inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

Urval

Bedömningsgrunder vid urval för antagning till utbildning på forskarnivå i marinbiologi är förtrogenhet med ämnets teori och tillämningar, ämneskunskaper med relevans för forskningsuppgiften, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, mycket god förtrogenhet med engelska, kreativitet, analytisk förmåga, initiativförmåga, självständighet och samarbetsförmåga.

Specifika dokumenterade erfarenheter/ färdigheter som anses vara meriterande inkluderar tidigare erfarenhet av fältprovtagning, molekylärekologi- eller biogeokemiska metoder samt god kännedom om statistiska metoder.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet.

Om anställningen

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med utbildning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Ytterligare information lämnas av projektansvarige Francisco Nascimento, francisco.nascimento@su.se eller ämnesföreträdaren Clare Bradshaw, clare.bradshaw@su.se.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-2021-25
Facklig företrädare
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-05-17
Sista ansökningsdag 2025-06-23
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb