Kemikum, med mer än 200 medarbetare, är en av de största institutionerna vid Stockholms universitet. Forskningen vid Kemikum sträcker sig över kemins alla områden som analytisk kemi, fysikalisk kemi, materialkemi, oorganisk och strukturkemi samt organisk kemi. Forskningsprojekten är många från teori till experiment, från ren grundforskning till mer tillämpade projekt ofta med fokus på hållbar kemi men även avancerade analysmetoder av kemikalier och material. Kemikum har en mycket väl utbyggd forskningsinfrastruktur med en mängd utrustning med kvalificerat stöd från stabsforskare. Kemikum är också värd för utbildningen i kemi på kandidatnivå samt för tre mastersprogram; analytisk kemi, hållbar kemi, samt organisk kemi. Forskarutbildning bedrivs inom fem områden; analytisk kemi, fysikalisk kemi, materialkemi, oorganisk kemi samt organisk kemi. Forskningsaktiviteter inom bioelektronikområdet fokuserar på avancerade material, tillverkningsmetoder och deras tillämpning för att avancera state-of-the-art bioelektroniska apparater. Mer information om oss finns på: Kemikum.

Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE, wise-materials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap. Läs mer: https://wise-materials.org

Unga forskare som rekryteras till WISE-programmet kommer att ingå i WISE Forskarskola <https://wise-materials.org/research/graduate-school/>, ett ambitiöst rikstäckande program med seminarier, kurser, forskningsbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och internationellt nätverk mellan doktorander, postdoktorer, forskare och näringsliv.

Projektbeskrivning

Projekttitel: Organiska halvledare-isolatorblandningar för skalbara organiska elektrokemiska transistorer

Handledare (PI): Biträdande universitetslektor Erica Zeglio (huvudhandledare); professor Mahiar Max Hamedi (biträdande handledare)

Organiska halvledare erbjuder en lovande väg mot mer hållbar elektronik, särskilt för kortlivade tillämpningar som bärbara hälsomonitorer, miljösensorer och intelligent förpackning. Deras utbredda användning begränsas dock för närvarande av syntetisk komplexitet, höga materialkostnader och miljöpåverkan.

Detta projekt utforskar blandningar av organiska halvledare och isolerande polymerer för att möta dessa utmaningar. Genom att integrera isolerande polymerer strävar vi efter att minska koldioxidavtrycket, förbättra bearbetningsskalbarheten och bibehålla eller förbättra den elektroniska prestandan hos det aktiva lagret.

Projektet bygger vidare på våra senaste resultat som visar att hög prestanda kan uppnås med en betydligt minskad andel organisk halvledare. Denna metod möjliggör mer hållbar bearbetning och stöder utvecklingen av billiga, hållbara material för tryckta organiska elektrokemiska transistorer (OECTs) och elektrokemiska sensorer.

Forskningsmiljön ger tillgång till avancerad infrastruktur och tvärvetenskaplig expertis som spänner över materialkemi, polymervetenskap, bioelektronik och grön bearbetning. Den utvalda kandidaten kommer att få praktisk erfarenhet av hållbar materialdesign, tunnfilms- och komponenttillverkning samt prestandautvärdering av bioelektroniska material och komponent därav.

Vi söker en nyfiken och motiverad kandidat med ett starkt intresse för hållbara material för organisk elektronik. Den ideala sökanden har ett problemlösande tänkesätt och är ivrig att arbeta inom områden som materialkemi, elektrokemi och komponentfysik. Kandidater med bakgrund inom materialkemi, materialvetenskap, polymervetenskap, organisk elektronik, eller relaterade discipliner uppmuntras särskilt att söka. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift krävs.

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i materialkemi krävs att den sökande har en kandidatexamen med huvudområde kemi, kemiteknik, materialvetenskap eller fysik samt att den sökande genomfört ett självständigt arbete omfattande minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå.

Särskild behörighet har också den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

Urval

Urval bland de sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är: den sökandes dokumenterade ämneskunskaper med relevans för forskningsområdet, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska, förmåga till analytiskt tänkande, kreativitet, egen initiativrikedom och självständighet samt samarbetsförmåga. Som underlag för bedömningen används tidigare studier och betyg, kvalitet på det självständiga arbetet, referenser, relevant erfarenhet, intervjuer samt den sökandes skriftliga motivering för ansökan.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet.

Om anställningen

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med utbildning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Ytterligare information lämnas av PI Erica Zeglio, erica.zeglio@su.se. Allmän information om arbetsplatsen och Kemikum kan fås av prefekten, professor Niklas Hedin, niklas.hedin@su.se.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-2665-25
Facklig företrädare
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-07-01
Sista ansökningsdag 2025-08-15
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb