Filosofiska institutionen vid Stockholms universitet är Sveriges största, med livaktiga forskargrupper inom ett stort antal filosofiska discipliner. Institutionen gästas regelbundet av internationellt framstående forskare och forskningen är starkt förankrad i internationella och nationella nätverk och forskningsprojekt, inom praktisk filosofi bland annat genom institutionens Stockholm Centre for the Ethics of War and Peace och genom att flera av institutionens forskare är aktiva vid Institutet för Framtidsstudier samt Centrum för hälso- och sjukvårdsetik och Stockholms centrum för globalt samarbete. Institutionen samarbetar även med praktisk filosofi vid Uppsala universitet och Göteborgs universitet genom forskarskolan Normer och normativitet, med stöd från Vetenskapsrådet. Stockholms universitet har upprepade gånger utsett filosofi till ett av universitetets ledande forskningsområden. 

Doktoranden kommer att vara knuten till Stockholm Centre for the Ethics of War and Peace (SCEWP), som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, och är en del av Filosofiska institutionen vid Stockholms universitet. SCEWP leds av professor Helen Frowe och har som mål att producera banbrytande forskning inom krigs- och fredsetik, främja internationellt samarbete med forskare, beslutsfattare och militära praktiker samt förbättra den offentliga och politiska debatten om krigs- och fredsetik. 

Vänligen notera att det inte finns något krav på att tala svenska för att kunna få denna anställning. Forskningen förväntas bedrivas på engelska.

Mer information om oss finns på: Filosofiska institutionens webbsida.

Forskarutbildningsämne

SCEWP bedriver forskning inom ett brett spektrum av ämnen inom moralisk och politisk filosofi. Vår tidigare forskning har omfattat humanitära interventioner, kompensatoriska skyldigheter efter krig, skydd av kulturarv i krig, självförsvar, moraliskt ansvar, demokratisk teori och medborgares skyldigheter, rättigheter, risk, ansvar för krigsförbrytelser, flyktingar och invandring, skyldigheter att rädda, legitim auktoritet, samtycke, partiskhet och minnesmärken. Vi strävar efter att återspegla det faktum att de bästa arbetena inom moralisk och politisk filosofi bygger på forskning inom hela filosofin, liksom inom andra närliggande discipliner. Vi välkomnar därför ansökningar från forskare med olika bakgrund (t.ex. de som arbetar med orsakssamband, moraliskt ansvar, rättigheter, kollektiv handling, handlingsfilosofi, auktoritet) som är intresserade av att använda denna expertis i arbetet med etik i krig och fred. 

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet att antas till forskarutbildning i praktisk filosofi har du om du med godkänt resultat genomgått kurser på avancerad nivå om 30 hp i praktisk filosofi innehållande ett examensarbete. Dessa behörighetskrav kan uppfyllas även om du inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kompetens. Om du vid ansökningstillfället ännu inte färdigställt ditt examensarbete på avancerad nivå eller avlagt examen kan du komplettera din ansökan med intyg om inlämning av examensarbete samt intyg om avklarade kurser fram till 30 juni 2025.

För särskild behörighet krävs därutöver att du har kunskaper i engelska. Språkfärdigheterna måste omfatta förmåga att läsa, tala och skriva detta språk.

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är:

- Tidigare utbildning i allmänhet: Bedömning sker med hänsyn till såväl djup som bredd i tidigare utbildning.

- Tidigare vetenskaplig produktion: På basis av inlämnade skrivprov bedöms den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen enligt följande bedömningskriterier:

  • Kritisk förmåga
  • Analytisk förmåga
  • Kreativitet
  • Självständighet

Forskningsplan: I samband med ansökan skall sökanden kort redogöra för sitt tänkta forskningsområde. Redogörelsen skall innehålla problemformulering/ar och en skiss över genomförandet av forskningsarbetet. Planen bedöms med avseende på:

  • Relevans
  • Originalitet
  • Genomförbarhet inom given tidsram (dvs under en period motsvarande fyra års utbildning på heltid)

- Tillgänglig handledarkompetens.

- Samarbetsförmåga: Den sökandes förmåga till samarbete bedöms utifrån t ex referenser, intyg eller intervjuer.

Efter sista ansökningsdag kommer en preliminär rangordning att göras av inlämnade ansökningar. De sökande meddelas om sin placering i denna rangordning senast 2 april 2025. Efter sista dag för komplettering (30 juni 2025) görs en slutgiltig rangordning. Besked om antagning lämnas senast den 10 juli 2025. Observera att beslut om anställning som doktorand inte kan överklagas. Notera också att den slutgiltiga rangordning som ligger till grund för antagningen och upprättas efter sista kompletteringsdatum kan vara annan än den tidigare kommunicerade preliminära rangordningen.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet.

Om anställningen

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med utbildning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Upplysningar om anställningen lämnas av SCEWP:s föreståndare, professor Helen Frowe helen.frowe@philosophy.su.se.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-0454-25
Facklig företrädare
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-02-07
Sista ansökningsdag 2025-03-05
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb