Centrum för tvåspråkighetsforskning är en tvärvetenskaplig enhet inom Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet. Vid Centrum för tvåspråkighetsforskning bedrivs forskning och undervisning om två- och flerspråkighet i samhället och hos individen, vilket omfattar såväl sociolingvistiska, utbildningslingvistiska, strukturlingvistiska som psyko- och neurolingvistiska perspektiv. Forskningsområdena inkluderar språk och språkbruk i flerspråkiga kontexter; språklig variation; flerspråkighet och utbildning; språkbevarande och språkbyte; språkideologi och språkpolitik; andraspråksinlärning hos barn, ungdomar och vuxna; andra- och främmandespråksundervisning; språkstrukturella aspekter av språkinlärning och språkförlust; effekter av inlärningsålder, språkbegåvning och andra individuella faktorer; den tvåspråkiga hjärnans språkprocessning – med mera. Vid institutionen finns Flerspråkighetslaboratoriet, där experimentell forskning med behaviorala metoder, eye-tracking och elektroencefalografi (EEG), utförs. Vid Stockholms universitet finns även aktiva tvärinstitutionella nätverk kring exempelvis språk och makt, lingvistisk etnografi m.m. i vilka många av Centrets medarbetare ingår.

Centret erbjuder ett masterprogram och en forskarutbildning i tvåspråkighet, kurser i tvåspråkighet på grundnivå och avancerad nivå, och kurser i svenska som andraspråk på grundnivå samt inom ämneslärarutbildningen.

Vid institutionen som helhet arbetar cirka 170 personer, varav för närvarande cirka 15 vid Centrum för tvåspråkighetsforskning. Se vidare Centrets webbplats: www.biling.su.se.

Ämne/ämnesbeskrivning

Tvåspråkighet

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består i att inom området bedriva forskning, undervisning och handledning med en huvudinriktning mot sociolingvistiska aspekter av två- och flerspråkighet. Kunskapsområdet inbegriper såväl nationella som internationella perspektiv på språkideologier och attityder till språk och språkanvändning, språklig variation i flerspråkiga kontexter, språkanvändning, interaktion och identitetspraktiker i flerspråkiga utbildningskontexter, förutsättningar för och effekter av flerspråkiga talares deltagande i olika undervisningsformer – med mera. De pedagogiska arbetsuppgifterna utgörs primärt av undervisning, kursutveckling, handledning och examination inom Centrets utbud av kurser med inriktning mot sociolingvistik. Undervisning och handledningen på grundnivå sker i ämnet svenska som andraspråk inom lärarutbildningen, på fristående kurser och inom extern kompetensutveckling av verksamma pedagoger. Undervisning och handledning på avancerad nivå sker på masterprogrammet i tvåspråkighet och på fristående kurser. Undervisning på forskarutbildningsnivå samt doktorandhandledning kommer också kunna bli aktuellt.

Undervisning (och oftast även handledning) på avancerad nivå och inom forskarutbildningen sker på engelska, medan undervisningen på grundnivå och inom ämneslärarprogrammet sker uteslutande på svenska, varför goda kunskaper i både svenska och engelska är en förutsättning.

I anställningen ingår att bedriva egen forskning och att aktivt söka externa forskningsmedel. Tjänsten är fördelad på 70 % undervisning och administration och 30 % forskning. I arbetet som universitetslektor ingår även att medverka i pedagogiskt, forskningsrelaterat och administrativt utvecklingsarbete, vilket innebär deltagande i möten och arbetsgrupper och beredvillighet att åta sig uppdrag, exempelvis som studierektor eller som ledamot i styrelser, styrgrupper, arbetsgrupper o. likn.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som lektor är den som avlagt doktorsexamen i tvåspråkighet, flerspråkighet, svenska som andraspråk, eller annat ämne och inriktning med relevans för två- och flerspråkighetsområdet, samt har visat pedagogisk skicklighet.

Den pedagogiska skickligheten ska vara dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma såväl omfattningen som kvaliteten i den pedagogiska verksamheten.

Den sökande ska ha god samarbetsförmåga och förmåga och lämplighet i övrigt nödvändig för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Förmåga att undervisa på svenska och engelska är ett krav

Bedömningsgrunder

Vid bedömning av de sökande fästs särskild och lika vikt vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet inom ämnesområdet tvåspråkighet/flerspråkighet med sociolingvistisk inriktning.

Stor vikt fästs vid:

  • internationella publiceringar inom ämnesområdet de senaste fem åren,
  • att framgångsrikt ha planerat och erhållit forskningsmedel från externa finansiärer,
  • dokumenterad erfarenhet av undervisning och kursutveckling inom ämnesområdet.

Meriterande är också:

  • specifik erfarenhet av sociolingvistisk forskning om flerspråkiga praktiker och/eller flerspråkighet i samhälleligt, språkideologiskt eller språkpolitiskt perspektiv,
  • dokumenterad förmåga att undervisa på kurser om kvalitativa metoder för två- och flerspråkighetsforskning samt sociala och sociolingvistiska perspektiv på flerspråkighet

Även dokumenterad samarbetsförmåga, administrativ skicklighet och förmåga till samverkan med det omgivande samhället beaktas.

Högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt är meriterande. En sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning om minst 15 högskolepoäng och som inte heller bedöms ha förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt ska genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen. Sökande som anser sig ha motsvarande kunskaper utan att ha genomgått formell utbildning ska i sin ansökan redogöra för hur kunskaperna har förvärvats och varför de motsvarar den kompetens som formell utbildning ger.

Om anställningen

Anställningen är tills vidare på heltid, och tillträde sker enligt överenskommelse. Sex månaders provanställning kan komma att tillämpas.

Anställningen inkluderar kompetens- och forskningstid enligt gällande villkorsavtal.

Övriga upplysningar

Fakulteten välkomnar ansökningar från kvinnor då flertalet lärare inom forskningsmiljön vid institutionen är män.

Vi erbjuder

Hos oss får du dynamiken i samspelet mellan högre utbildning och forskning som gör Stockholms universitet till en spännande och kreativ miljö. Du arbetar i en internationell miljö och får förmånliga villkor. Universitetet ligger beläget i Nationalstadsparken med goda förbindelser till city.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Upplysningar om anställningen lämnas av Centrets föreståndare Niclas Abrahamsson, tfn 08-16 39 19, niclas.abrahamsson@biling.su.se.

Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till handläggaren Kenneth Hjalmarsson, tfn 08-16 21 30, kenneth.hjalmarsson@su.se.

Ansökan

Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med universitetets anvisningar och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Vi ser gärna att din ansökan skrivs på engelska, då den kommer att granskas av internationella sakkunniga varvid engelska är arbetsspråket.

Läraranställningar: instruktioner och ansökningsmall.
Universitetets anställningsordning, generella anvisningar och ansökningsmall på svenska finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-1015-25
Facklig företrädare
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-04-04
Sista ansökningsdag 2025-05-09
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb