Stockholm Resilience Centre (SRC) är ett forskningscenter för resiliens och hållbar utveckling vid Stockholms universitet. Centret främjar den vetenskapliga förståelsen för komplexa, dynamiska samspel mellan människa och natur i biosfären; utbildar nästa generation av forskare och ledare inom hållbar utveckling; och samarbetar med förändringsaktörer som delar vår vision. Centret är ett gemensamt initiativ från Stockholms universitet och Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi vid Kungliga Vetenskapsakademin. Sammantaget har SRC cirka 160 medarbetare.

Mer information om oss finns på: Stockholm Resilience Centre (SRC).

SwedBio är ett program som tillsammans med ett brett nätverk av partners arbetar för en hållbar och rättvis förvaltning av biologisk mångfald från lokal till global nivå. Sedan programmet grundades 2002 har SwedBio arbetat för att bidra till fattigdomsbekämpning, mänskliga rättigheter och ökad rättvisa, hållbara försörjningsmöjligheter och social-ekologiska system rika på biologisk mångfald som är motståndskraftiga mot olika typer av globala förändringar som klimatförändringar. Ett särskilt fokus för SwedBio och partners är att stödja ett fullständigt och effektivt deltagande av rättighetsinnehavare och deras egna organisationer i policyprocesser kring biologisk mångfald och hållbar utveckling. 

Arbetsuppgifter

Som temaledare inom SwedBio-programmet kommer du att:

  • Processa och hantera stöd till strategiska utvecklingsinitiativ inom SwedBios verksamhet.
  • Som temaledare hantera temats övergripande riktning, strategi och budget, i samarbete med kollegor inom temat och SwedBio-teamet. 
  • Stödja organisatorisk förstärkning och kapacitetsuppbyggnad hos partners genom att följa med konsulter i revision och internkontrollgranskningar vid behov.
  • Bidra till SwedBios strategier, förslag, arbetsplaner, årsrapporter och annan resultatrapportering i samarbete med SwedBio-teamet.
  • Bidra till kommunikationsarbete i samarbete med SwedBios kommunikatör och teamet i allmänhet.
  • Samarbeta med andra teammedlemmar i internationell policy- och metodutveckling relaterad till biologisk mångfald, resiliens och ekosystemtjänster, mänskliga rättigheter och fattigdomsbekämpning, till exempel kopplat till multi-aktörs dialogprocesser.
  • Aktivt samarbeta med kollegor kring multi-aktörsdialoger och dialoger över kunskapssystem.
  • Bidra till att syntetisera kunskap och lärande relaterat till programmets arbetsområden och kommunicera kunskapen i relevanta forum och former; t.ex. artiklar, rapporter, seminarier, paneldiskussioner, representera SwedBio i relevanta internationella nätverk och arbetsgrupper.
  • Nätverka och utbyta kunskap med och ge råd till relevanta myndigheter, organisationer och andra aktörer i Sverige och internationellt, i enlighet med SwedBio-programmets mål och aktiviteter. Detta kan också inkludera att bidra som rådgivare till Regeringskansliet och andra enheter på begäran och i linje med SwedBios mål och aktiviteter.
  • På inbjudan representera SwedBio som en del av den svenska delegationen till olika policyprocesser när så är relevant.
  • Stödja SwedBios aktiviteter för resursmobilisering.
  • Bidra till programaktiviteter och till teamet som helhet, inklusive att förbättra våra rutiner och våra vägledande policyer, samt där relevant samverka med SRC:s verksamhet.
  • Samordna en plattform för kollektiva åtgärder med flera aktörer - säkerställa att den fungerar smidigt, fastställa och dokumentera möten, medlemshantering, kunskapshantering och uppmuntra kollektiva åtgärder under hela CBD-processen genom att samordna olika processer och produkter (policy briefs, evenemang etc.), inklusive som teknisk lead i relevanta frågor.

Kvalifikationer

Krav

  • Minst fem års arbetslivserfarenhet av ovan nämnda uppgifter avseende ledning och administration av utvecklingsinsatser.
  • Akademisk bakgrund (MSc) inom relevant område, inom naturvetenskap och/eller samhällsvetenskap, hållbar utveckling, mänskliga rättigheter, utvecklingssamarbete eller motsvarande.
  • Kunskap och/eller erfarenhet av att arbeta med ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen som praktiserar hållbar användning och förvaltning av biologisk mångfald och social-ekologiska system i utvecklingsländer.
  • Dokumenterad erfarenhet av projektledning, hantering av partnersamarbeten och erfarenhet av att leda Communities of Practice och arbetsgrupper.
  • Tidigare erfarenhet av att delta i förhandlingar inom konventionen om biologisk mångfald (CBD) och IPBES-plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, med särskilt fokus på människorättsbaserat tillvägagångssätt, rättvisa och jämställdhet samt konventionens artikel 8 (j).
  • God kunskap om och förståelse för utvecklingsbistånd och utvecklingspolitik, särskilt i Sverige, och reformagendan.
  • Dokumenterad erfarenhet av att ge teknisk rådgivning till myndigheter om CBD, särskilt när det gäller ämnen som rör SBSTTA (Subsidiary Body on Scientific, Technical and Technological Advice) och Kunming Montreal Global Biodiversity Framework's övervakningsramverk.
  • Fullständigt flytande engelska. Kunskaper i franska eller spanska är meriterande.

Personliga egenskaper

  • God samarbetsförmåga och social kompetens samt förmåga och vilja att samarbeta och arbeta bra i team, med olika aktörer och i mångkulturella sammanhang.
  • God analytisk och strategisk förmåga.
  • Förmåga att syntetisera kunskap och lärande för att sprida kunskap till relevanta målgrupper, t.ex. beslutsfattare och praktiker som arbetar i utvecklingsländer.

Resebehov 

  • Du kommer vid tillfällen att förväntas göra veckolånga internationella resor för partneruppföljning, ibland i utmanande miljöer. Dessutom kommer du att behöva resa inom Europa och utomlands för kortare uppdrag.

Om anställningen

Anställningen gäller tills vidare på heltid med sex månaders provanställning. Stockholms universitet tillämpar individuell lönesättning. Tillträde enligt överenskommelse.

Vi erbjuder

Hos oss får du dynamiken i samspelet mellan högre utbildning och forskning som gör Stockholms universitet till en spännande och kreativ miljö. Du arbetar i en internationell miljö och får förmånliga villkor. Universitetet ligger beläget i Nationalstadsparken med goda förbindelser till city.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Ytterligare information om anställningen lämnas av SwedBios Direktör Henrik Brundin, tfn 0721-48 21 79 henrik.brundin@su.se eller av SwedBios koordinator Sara Elfstrand, tfn 0734-60 48 84, sara.elfstrand@su.se om information rörande programmet. 

Ansökan

Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-2727-25
Facklig företrädare
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-07-03
Sista ansökningsdag 2025-07-10
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb