Mer information om oss finns på: Specialpedagogiska institutionen

Ämne/ämnesbeskrivning

Ämnet specialpedagogik vid Stockholms universitet är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde med överbryggande funktion mellan flera vetenskapsområden, som till exempel specialpedagogik, pedagogik, didaktik, barn- och ungdomsvetenskap, psykologi, sociologi och socialt arbete.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av undervisning, kursutveckling, handledning och examination på grundläggande och avancerad nivå i lärarprogram, specialpedagog- och speciallärarprogram, samt i övrigt kursutbud och uppdragsutbildning. Undervisningen sker i huvudsak på svenska. I anställningen ingår även att bedriva egen forskning, och kompetensutveckling enligt gällande villkorsavtal samt administrativt arbete.

I arbetet som universitetslektor ingår att medverka i pedagogiskt, forskningsmässigt och administrativt utvecklingsarbete, vilket t.ex. innebär deltagande i kommittéer och arbetsgrupper.

I arbetet kan administrativa arbetsuppgifter såsom studierektorsansvar och personalansvar ingå.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen i specialpedagogik, psykologi, pedagogik, didaktik, barn- och ungdomsvetenskap, socialt arbete, utbildningsvetenskap eller har motsvarande vetenskaplig kompetens samt visat pedagogisk skicklighet.

Den pedagogiska skickligheten ska i normalfallet ha visats genom undervisning såväl på grundnivå som på avancerad nivå. Skickligheten ska vara väl dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma kvaliteten i den pedagogiska verksamheten.

Den sökande ska ha såväl förmåga att samarbeta som den förmåga och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Sökande ska kunna utföra administrativa och pedagogiska arbetsuppgifter som förutsätter förståelse och bruk av svenska språket.

Bedömningsgrunder

Särskild och lika vikt fästs vid pedagogisk och vetenskaplig skicklighet inom specialpedagogik, visad genom egen forskning och undervisning inom den aktuella anställningens ämnesområde och inriktning.

Stor vikt fästs vid,

  • yrkeserfarenheter som lärare, lärare i anpassad grundskola, förskollärare, specialpedagog eller speciallärare
  • dokumenterad förmåga att samarbeta med arbetskamrater och kollegor
  • administrativ skicklighet samt vid förmågan att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete. Administrativ skicklighet visas genom ledning av forskning och undervisning.

Vikt fästs vid,

  • att framgångsrikt ha planerat, sökt och erhållit bidrag för forskningsprojekt från externa finansiärer
  • erfarenhet av studierektorsarbete eller liknande studieadministrativt arbete

Meriterande är högskolepedagogisk utbildning om minst 15 högskolepoäng eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt.

Om anställningen

Sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning om minst 15 högskolepoäng och som inte heller bedöms ha förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt ska genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Övriga upplysningar

Då den samhällsvetenskapliga fakulteten eftersträvar en jämnare könsfördelning bland universitetslektorer ser institutionen gärna att män söker anställningen.

Vi erbjuder

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Upplysningar om anställningen lämnas av prefekten, professor Jenny Wilder, tfn 08-674 73 46, jenny.wilder@specped.su.se.

Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till handläggaren Johan Magnéli, tfn 08-16 40 57, johan.magneli@su.se.

Ansökan

Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med universitetets anvisningar och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Läraranställningar: instruktioner och ansökningsmall
Universitetets anställningsordning, generella anvisningar och ansökningsmall på svenska finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-2911-24
Facklig företrädare
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2024-09-13
Sista ansökningsdag 2024-10-14
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb