Filosofiska institutionen vid Stockholms universitet är Sveriges största, med livaktiga forskargrupper inom ett stort antal filosofiska discipliner. Institutionen gästas regelbundet av internationellt framstående forskare och forskningen är starkt förankrad i internationella och nationella nätverk och forskningsprojekt. I teoretisk filosofi kan bland annat nämnas institutionens Centre for Logic, Language and mind (CLLAM), projekt som det interdisciplinära RJ programet om Kunskapsresistens, det interdisciplinära Centrum för medeltidsstudier, samt nätverk som PLM, Nordic Network for Philosophy of Physics, Scandinavian Logic Society, och European Society for Ancient Philosophy. Stockholms universitet har upprepade gånger utsett filosofi till ett av universitetets ledande forskningsområden.

Mer information om oss finns på: Filosofiska institutionens webbsida.

Forskarutbildningsämne

Avhandlingsarbetet kommer att bedrivas inom teoretisk filosofi. Teoretisk filosofi inkluderar epistemologi, metafysik, medvetandefilosofi, logik, språkfilosofi, vetenskapsteori samt filosofins historia.

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i filosofi med inriktning mot teoretisk filosofi har den som med godkänt resultat genomgått Magisterkurs i teoretisk filosofi, AN, 30 högskolepoäng. Behörighetskravet kan uppfyllas även av den som inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kompetens.

Urval

Urval bland de sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är:

Meriter

  1. Utbildning i allmänhet. Bedömning av såväl djup som bredd i tidigare utbildning.
  2. Vetenskaplig produktion.

På basis av examensarbeten från grund- och avancerad nivå samt i förekommande fall annan skriftlig vetenskaplig produktion bedöms den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen enligt följande bedömningskriterier:

  • Kritisk förmåga
  • Analytisk förmåga
  • Språklig förmåga
  • Kreativitet
  • Självständighet

Vid bedömningen skall också tidsaspekten beaktas, d v s i vilken utsträckning den sökande har visat förmåga att utföra sina tidigare vetenskapliga uppgifter inom givna tidsramar. Dessutom görs, utifrån en jämförelse av de vetenskapliga alstren, en bedömning av den sökandes vetenskapliga utveckling.

Forskningsplan

I samband med ansökan skall sökanden kort redogöra för sitt tänkta forskningsområde. Redogörelsen skall innehålla problemformulering/ar och en skiss över genomförandet av forskningsarbetet. Planen bedöms med avseende på:

  • Relevans
  • Originalitet
  • Genomförbarhet inom given tidsram (d v s under en period motsvarande fyra års utbildning på heltid)

Samarbetsförmåga

Den sökandes förmåga till samarbete bedöms utifrån t ex referenser, intyg eller intervjuer.

Lokal antagningsordning vid Filosofiska institutionen finns på institutionens hemsida.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet.

Om anställningen

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med undervisning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Startdatum: 1 september 2025 eller enligt överenskommelse.

Kontakt

Ytterligare information lämnas av prefekten, professor Gunnar Björnsson, gbjorn@su.se.

Upplysningar om utbildningen lämnas av studierektorn för forskarutbildningen, professor Kathrin Glüer-Pagin, kathrin.gluer@philosophy.su.se.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-0315-25
Facklig företrädare
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-02-06
Sista ansökningsdag 2025-04-15
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb