Institutionen för biokemi och biofysik. SciLifeLab (SciLifeLab) är ett nationellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret kombinerar ledande teknisk expertis med  avancerat kunnande inom translationell medicin och molekylära biovetenskaper. SciLifelab är en nationell resurs som drivs av Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Centret samarbetar med flera andra lärosäten. 

Administrativt kommer anställningen att placeras vid Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet. För mer information om vår verksamhet, se vår webbplats: www.dbb.su.se

Projektbeskrivning

Projekttitel: Neural circuit connectivity and function in neuropsychiatric disorders

Projektet kommer att studera mångfald av neuromodulatoriska nervceller och kretsar i hjärnan. Laboratoriet är särskilt intresserad av neurala subpopulationer i serotonin och deras roll i humör och ångestrelaterade beteenden. Vi vill förstå hur neural anslutning och aktivitet bidrar till både hälsosamt beteende och neuropsykiatriska sjukdomar.

Projektet kommer att använda transgena musmodeller för att karakterisera nya neuronala subtyper med RNA-sekvensering med en cell, viral-genetiska verktyg för att visualisera och kartlägga anslutning av hjärnkretsar, kalciumavbildning in vivo för att registrera neural aktivitet och olika manipulationsmetoder inklusive optogenetik för att modulera neural aktivitet under beteendeanalyser.

För mer information om vår forskning besök Pollak Dorocic labs hemsida.

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Grundläggande behörighet, har den som avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet, för att antas till utbildning på forskarnivå i neurokemi med molekylär neurobiologi krävs att den sökande inom utbildning på grundnivån har godkänt resultat på kurser om minst 120 hp i kemi/molekylära livsvetenskaper (Life Science) inklusive godkänd kurs på avancerad nivå i biokemi om minst 15 hp i neurokemi/kemi/molekylära livsvetenskaper och godkänt självständigt arbete, 30 hp, i neurokemi/kemi/molekylära livsvetenskaper på avancerad nivå. Särskild behörighet har också den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper, vilket bedöms av examinator och/eller studierektor för utbildning på forskarnivå.

Urval

Urval bland behöriga sökande ska göras med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Viktiga bedömningsgrunder är följande: förtrogenhet med teori, skicklighet inom ämnesområdet för avhandlingsarbetet, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska och/eller svenska, analytisk förmåga, kreativitet, initiativförmåga, självständighet och samarbetsförmåga. Till grund för att bedöma hur den sökande uppfyller dessa krav används tidigare studiers relevans för ämnet, betyg på genomgångna högskolekurser (särskilt de på avancerad nivå), kvalitet och omfattning på det självständiga arbetet, referenser till personer som kan beskriva den sökandes färdigheter och intervjuer.

Tidigare erfarenhet av neurovetenskaplig forskning, inklusive stereotaxisk kirurgi, beteendeanalyser, in vivo elektrofysiologiska eller calcium-imaging och beräkningsanalys är en fördel. Goda programmeringskunskaper (Python, R) är en stark fördel.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet.

Om anställningen

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med utbildning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Ytterligare information lämnas av Iskra Pollak Dorocic, iskra.pollak-dorocic@dbb.su.se.

Allmän information angående forskarutbildningen kan fås från studierektor Andreas Barth, andreas.barth@dbb.su.se.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-0115-25
Facklig företrädare
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-02-01
Sista ansökningsdag 2025-02-21
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb