Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet (MISU) bedriver forskning och utbildning som rör atmosfären, oceanen, och fysikaliskt-baserad klimatvetenskap. MISU erbjuder utbildningsprogram på kandidat-, master- och forskarnivå. Vår forskning söker svar på grundläggande frågor om atmosfärens och havens dynamiska, fysiska, kemiska, och biogeokemiska egenskaper av relevans för väder och klimat. Vi strävar efter en bred forskningsverksamhet inom vårt vetenskapliga område.

Vi studerar frågor som sträcker sig från djuphavet till den övre atmosfären och från tropikerna till polerna. I vår forskning utnyttjar och utvecklar vi teori, statistiska metoder och numeriska modeller i nära samspel med observationer. Dessutom utvecklar och leder institutionen observationsbaserad forskning med stöd av satelliter, arktiska isbrytarexpeditioner och landbaserade instrument. 

MISU har cirka 60 anställda och ingår i en större forskningsmiljö som inkluderar Bolincentret för klimatforskning, Östersjöcentrum och Swedish e-Science Research Centre. Institutionen har stark internationell prägel, över hälften av medarbetarna har en bakgrund utanför Sverige och både svenska och engelska används som arbetsspråk. Vi välkomnar och värdesätter mångfald i vår arbetsmiljö. Läs mer om oss på: Meteorologiska institutionen.

Projektbeskrivning

Detta projekt syftar till att utöka vår förståelse av hur aerosoler transporteras från mellanbredderna till polarområdena, hur aerosolerna samverkar med olika klimatprocesser och hur dessa samspel förändras i ett förändrat klimat. Anställningen är kopplad till det av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse finansierade projektet Feedbacks between sea ice, ocean, clouds, and aerosols in changing polar climates (ACCELERATE). Den övergripande ambitionen med ACCELERATE är att leverera mer robusta klimatprojektioner genom att bidra med ramar för klimatmodeller gällande molnåterkopplingar i polarområden. 

Arbetsuppgifter

Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att studera aerosoltransport till polarområdena med hjälp av FLEXPART-modellen.

Behörighetskrav

En forskare anställs i huvudsak för forskning och ska ha avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen.

Bedömningsgrunder

Doktorsexamen ska vara avlagd i meteorologi, atmosfärsvetenskap, oceanografi eller annat relevant ämne. Examen ska vara avlagd senast då anställningsbeslutet fattas. 

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet inom området för anställningen. Erfarenhet av att använda FLEXPART-modellen för att studera aerosoltransport är ett krav. Sökanden förväntas därutöver ha utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.

Om anställningen

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till längst sex månader. Tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse.

Kontakt

Upplysningar om anställningen lämnas av Professor Annica Ekman, annica.ekman@misu.su.se

Upplysningar om rekryteringsprocessen och anställningsvillkor lämnas av administrativ chef, Sara Engström sara.engstrom@misu.su.se

Ansökan

Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-1341-25
Facklig företrädare
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-04-07
Sista ansökningsdag 2025-04-20
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb