Fysikum är en av de större institutionerna i Sverige inom naturvetenskapliga fakulteten med bred grundforskningsverksamhet, såväl experimentell som teoretisk. Institutionen har cirka 250 anställda varav 95 doktorander och den bär en internationell prägel. Fysikum är en del av AlbaNova universitetscentrum som är ett starkt forskningscentrum, och som förutom Fysikum bland annat rymmer institutionen för astronomi, fysikinstitutionerna vid KTH samt det nordiska institutet för teoretisk fysik, Nordita. Du kan läsa mer om oss på: Fysikum.

Stockholms universitet är en del av Stockholm Dual Career Network (SDCN) som stöttar partners till internationella rekryteringar med professionella events, karriärrelaterad rådgivning och genom att bygga sociala nätverk i deras nya hemstad. Du kan läsa mer på: www.sdcn.se.

Projektbeskrivning

Det kosmologiska samspelet mellan axioner och dilatonfält kan leda till en rad av kosmologiska effekter, såsom ballongliknande ”axion relic pockets” vilka kan utgöra mörk materia, samt gravitationsvågor från dilatonutlösta fasövergångar. Detta projekt kommer att utforska dessa teorier samt undersöka vilken roll ett kopplat axiondilaton-system kan spela för mörk energi.

Arbetsuppgifter

Arbete av teoretisk natur som inkluderar modellering, analytiska och numeriska beräkningar samt analys. Den rekryterade forskaren förväntas aktivt bidra till forskargruppens aktiviteter, t.ex. genom anordnadet av ”journal clubs”. Den rekryterade forskaren förväntas sprida resultaten från projektet på nationella och internationella konferenser och workshoppar.

Behörighetskrav

En forskare anställs i huvudsak för forskning och ska ha avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen.

Bedömningsgrunder

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet. En bakgrund inom teoretisk kosmologi med axion-lika partiklar och dilatonfält är särskilt meriterande. Viss vikt ges också till kandidaternas erfarenhet inom teorier för mörk materia och mörk energi, samt beprövad förmåga av att härleda gravitationsvågsignaler från kosmiska fasövergångar och mörk materia-dynamik.

Om anställningen

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till längst 12 månader. Tillträde 2025-10-01 eller enligt överenskommelse.

Vi erbjuder

Hos oss får du dynamiken i samspelet mellan högre utbildning och forskning som gör Stockholms universitet till en spännande och kreativ miljö. Du arbetar i en internationell miljö och får förmånliga villkor. Universitetet ligger beläget i Nationalstadsparken med goda förbindelser till city.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Upplysningar om anställningen lämnas av universitetslektor David Marsh, tfn 08-553 785 97, david.marsh@fysik.su.se.

Ansökan

Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SU FV-2847-25
Facklig företrädare
  • ST/OFR, st@st.su.se
  • Saco-S, saco@saco.su.se
  • Seko, seko@seko.su.se
Publicerat 2025-07-18
Sista ansökningsdag 2025-08-01
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb